Text Size
Tue, Jul 16, 2024
pinkmadonna-evolution1

The Same and The Other: humanism represented
26/09/2009 - 25/10/2009: Het Zelfde en het Andere, humanisme stilstaand verbeeld is een tentoonstelling met 30 Vlaamse kunstenaars van uitgesproken figuratieve kunst die vragen oproept over de mens in zijn dubbel-zinnigheden : vernieling/creativiteit; eros/thanatos; man/vrouw. . .

 

 

 

uitnodiging72

pinkmadonna-evolution1

pinkmadonna-evolution2

Photos of Model for disappearing Art - Pink Madonna

Photos of Model for disappearing Art - Pink Madonna after 6 weeks

26/09/2009 - 25/10/2009: Het Zelfde en het Andere, humanisme stilstaand verbeeld is een tentoonstelling met 30 Vlaamse kunstenaars van uitgesproken figuratieve kunst die vragen oproept over de mens in zijn dubbel-zinnigheden : vernieling/creativiteit; eros/thanatos; man/vrouw. . .

Het ZELFDE en het ANDERE

humanisme stilstaand verbeeld

De titel zelf, Het zelfde en het andere, vraagt om wat toelichting. Deze twee schijnbare woordjes bij elkaar, vatten zowat de filosofische problematiek samen van de laatste tachtig jaar. Als al het andere het zelfde is, dan kan er sprake zijn van een identiteit van de mens, de grote hoop van het humanisme. Als in elke cultuur of in wisselende tijden het zelfde steeds anders is, dan is er sprake van diversiteit, de grote uitdaging van het humanisme. Misschien is het zelfde, als identiteit van de mens, zelfs een verzameling van verschillende anderen, de grote angst van het humanisme.
De ondertitel: Humanisme stilstaand verbeeld, kan men als volgt begrijpen.
Kunst met een humanistische dimensie kan twee kanten uit: de vernietiging van het verstarde vanzelfsprekende beeld (het ‘vrije’ van het vrij onderzoek), of de creatie van ongeziene beelden (het ‘onderzoekende’ van het vrij onderzoek). De eerste categorie kan soms de vorm krijgen van het iconoclasme en de blasfemie. De tweede categorie sluit eerder aan bij de dagdroom, waarbij de verbeelding allusie maakt op alternatieven. Het betreft een tentoonstelling en dus gaat het om stilstaande beelden (de paar video’s zijn uiteindelijk toch verstilde beelden). De aanleiding van de tentoonstelling is dat, volgens de curator de vrijzinnige organisaties te weinig gebruik maken van de beeldende kunst als medium om de humanistische waarden te beleven of te kennen te geven. Doorgaans wordt de voorkeur gegeven aan het woord. Het is precies de stelling van de curator dat de moderne en postmoderne kunst dat gehalte van valse waarheidsbevestiging ondermijnt.
Het concept van de tentoonstelling valt in een tweespalt uitgedrukt in twee kunstwerken die als uithangbord kunnen dienen: L’origine du monde van Courbet versus de parodie erop, L’origine de la guerre van Orlan. Het wordt een tentoonstelling met 30 Vlaamse kunstenaars die een of meerdere uitgesproken figuratieve werken tonen. Ze roepen vragen op over de dubbel-zinnig-heden van de mens: vernieling/creativitet; eros/thanatos; man/vrouw. . . Werken dus met een hoge maatschappelijke relevantie, een duidelijke eerste indruk, waar gemakkelijk verhalen aan verbonden kunnen worden. Geen gemakkelijke verhalen, wel puzzels en labyrinten, maar met verleidelijke open poorten. Eens binnen wordt het een ander verhaal, daarom is het kunst en geen moraal.

Er is werk te zien van Jean Bilquin, Ulrike Bolenz, Jan Burssens, Michel Buylen, Fia Cielen, Jan Cox, Enk De Kramer, Peter De Cupere, Wim Delvoye, Gery De Smet, Etienne Desmet, Karel Dierickx, Camille D’Havé, Fred Eerdekens, Karin Hanssen, Marie-Jo Lafontaine, Frank Maieu, Werner Mannaers, Tinka Pittoors, Pjeroo Roobjee, Jan Van Imschoot, Greet Van Autgaerden, Camiel Van Breedam, Paul Van Gysegem, Liliane Vertessen, Pierre Vlerick, Peter Weidenbaum


Curator:
Prof. Dr. Willem Elias (VUB)


Het ZELFDE en het ANDERE
Praktische info:
27 september-25 oktober 2009
Openingsuren: woensdag tot en met zondag van 14 tot 18u
contactpersoon voor de tentoonstelling is Emily Verté
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
tel: 02/735.81.92
http://unievrijzinnigeverenigingen.be